Blog

Ώρες λειτουργίας

Δευ - Παρ: 7:30-14:00 & 17:00-20:00
Σάββατο: 8:00-12:00

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ με μια εξέταση γνωριζεις       

Τα γονίδια είναι τμήματα του γεννετικού μας υλικού (DNA) που κληρονομούμε απο τους γονείς μας. Κάθε ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει 2 αντίγρφα απο το κάθε γονίδιο. Ενα απο τον πατέρα και ένα απο την μητέρα. Ορισμένα γονίδια, τα ογκοκατασταλτικά, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία ενάντια στους καρκίνους καθώς ευθύνονται για την διόρθωση βλαβών που μπορεί να προκύψουν στο DNA.                                                                 Τα γονίδια BRCA1 και BRCA2 είναι σε αυτή την κατηγορία των ογκοκατασταλτικών γονιδίων τα οποία όταν φέρουν μεταλλάξεις στο περιεχόμενό τους, δεν λειτουργούν αποτελεσματικά στην αποτροπή του καρκίνου.

Χαρακτηριστικά, μεταλλάξεις στα BRCA1 & BRCA2 μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου απο 12% στον γενικό πληθυσμό έως 87% σε άτομα που κληρονομικά φέρουν τα μεταλλαγμένα γονίδια.

Βέβαια η παρουσία παθογόνου μετάλλαξης δεν σημαίνει απαραίτητα και εμφάνιση της νόσου αλλά σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ενίσχυση της επαγρύπνησης στην πρόληψη.

Ο έλεγχος λοιπόν για κληρονομούμενες μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 & BRCA2 μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας έγκαιρης και  πρωιμης διάγνωσης.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΣΗ ΓΟΝΙΔΙΩΝ BRCA1 & BRCA2

H εξέταση εκτελείται στο ιατρείο μας με μια απλή αιμοληψία


–