Blog

Ώρες λειτουργίας

Δευ - Παρ: 7:30-14:00 & 17:00-20:00
Σάββατο: 8:00-12:00

Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ;

Διαβήτης σημαίνει οτι η γλυκόζη στο αίμα ειναι υψηλή. Η γλυκόζη προέρχεται απο την τροφή.                    Ενα όργανο που ονομάζεται πάγκρεας παράγει την ινσουλίνη που βοηθάει να απομακρύνεται η γλυκόζη απο το αίμα προς τα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας.

Όταν έχετε διαβήτη, το σώμα σας έχει πρόβλημα να παράξει ή να χρησιμοποιήσει σωστά ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα σας και δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα σας. Εάν η γλυκόζη του αίματος παραμείνει πολύ υψηλή, μπορεί να βλάψει το σώμα σας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ;

Κάποιοι δεν εχουν καθόλου συμπτώματα. Ομως τα συχνότερα συμπτώματα ειναι  η συχνουρία με πολλά ούρα η δίψα η αίσθηση πείνας και κούρασης η απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ;

O διαβήτης ειναι μια σοβαρή νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας αν δε ελέγχεται. Μπορεί να καταστρέψει τα μάτια, την καρδιά και τα αγγεία, τα νεφρά, τα νεύρα και τα πόδια.

ΠΟΣΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ;

Υπάρχουν 2 τύποι διαβήτη.                                                                                                                                        Ο πιο συχνός ειναι ο τύπου 2 διαβήτης όπου είτε δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ειτε δεν χρησιμοποιείται σωστά. Κάποιοι με τύπου 2 διαβήτη χρειάζεται να πάρουν χάπια η ινσουλίνη η και τα δύο.                                                                                   

Στον τύπου 1 διαβήτη δεν παράγεται ινσουλίνη και χρειάζεται οι πάσχοντες να λαμβάνουν καθημερινά ινσουλίνη.                     

Τέλος υπάρχει και ο διαβήτης της κύησης και αν εκδηλωθεί στην εγκυμοσύνη σημαίνει οτι μητέρα και παιδί πιθανόν στο μέλλον να νοσήσουν απο σακχαρώδη διαβήτη.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ

Μπορεί κανείς να ελέγξει τον διαβήτη και να αποφύγει σοβαρά προβλήματα υγείας με τα ακόλουθα βήματα :

1. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας 

2. Μάθετε και ελέξτε το πρόβλημά σας με 3 βήματα

α)  Εξέταση Γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) που δείχνει τα  επίπεδα γλυκόζης στο αίμα το τελευταίο τρίμηνο.

β)  Συχνός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. Στόχος χαμηλότερη του 130/80.

γ)  Ελεγχος των χοληστερινών στο αίμα. Στόχος : ολική χοληστερίνη μικρότερη του 200, καλή                       χοληστερίνη (ΗDL) > 40 στους άνδρες και > 50 στις γυναίκες, κακή χοληστερίνη (LDL) κάτω απο 100

3. Kάνετε υγειινές επιλογές στην διατροφή σας, συμβουλευόμενοι ενα διατροφολόγο που θα προσαρμόσει την τροφή σας ανάλογα με τις συνήθειες, το βάρος,  τα φάρμακα που παίρνετε και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας.

4.  Βάλτε στη ζωή σας την φυσική άσκηση 30 λεπτά την ημέρα η αν δεν ειναι εφικτό, 180 λεπτά την εβδομάδα.